divendres, 20 de febrer del 2009

No és fàcil tenir 14 anys


Els nois i noies que inicien el camí vers l'adolescència passen una etapa complicada. Els canvia el cos. Es fan més rebels. Senten la necessitat d'autoafirmar-se davant el grup ...de vegades no saben el que volen però saben que volen alguna cosa que no saben com explicar...

El tercer d'ESO sempre és un grup complex precisament per la transició que inicien de nens i nenes a nois i noies...a més, el grup va començar amb 19 alumnes i ara ja en són 28....cada cop que entra algú nou en un grup, en les nostres vides, en la nostra classe...s'han de tornar a fer i desfer les relacions, els microgrups, els equilibris... les diverses peces del puzzle humà que constitueix tot grup....

A la muntanya russa hormonal se li afegeix un degoteig de novetats que s'han d'integrar i assimilar...i això és difícil i complicat....però no pas impossible.
Us copio una part d'un test d'autoconeixement d'EDUPOLIS...
http://www.xtec.cat/~lvallmaj/edupolis/3emfaig/determin.htm


Diferents factors o ingredients pesen en cadascun de nosaltres, per aquesta raó parlem de comportaments condicionats però no determinats i comportaments determinats; no parlem de llibertat absoluta sinó de certs nivells de llibertat en els comportaments no determinats.

El filòsof Karl Popper reformula aquesta temàtica parlant demodel núvols i model rellotge. El model núvols fa referència a comportaments no regulats i imprevisibles, amb determinació reduïda o escassa. El model rellotge, al pol oposat, fa referència a comportaments regulats, ordenats i previsibles, amb gran determinació.

Partint d'aquests dos models podem assajar un determinòmetre del nostre comportament. A l'extrem esquerra, el pol dels núvols amb poca determinació (1); a l'extrem dret, el rellotge, amb alta determinació (5); els punts (2), (3) i (4) serien determinacions intermèdies de menys a més.

Senyala, en cada cas, si la teva situació o comportament tendeix més al model núvols o al model rellotge o un entremig. El determinòmetre t'indicarà el grau de determinació o absència de llibertat del teu comportament.
1. El Centre ha organitzat una sortida a la neu. Tota la classe vol anar-hi. Cal portar l'uniforme i equip de neu. Senyala la possibilitat que en el teu equipatge hi hagi uns pantalons.


1 2 3 4
5

2. Els amics han decidit sortir a passejar. Un d'ells ofereix cigarretes a tots. Tu saps que alguns no fumen i malgrat això agafen una cigarreta. També te'n ofereixen a tu, que no fumes. Senyala la possibilitat que tu també acceptis la cigarreta.


1 2 3 4
5

3. Un grup novell de música Ska fa un concert a la Festa Major del poble veí. Els teus amics segurament hi aniran. Senyala la possibilitat que decideixis assistir al concert.


1 2 3 4
5

4. A la nevera de casa teva hi ha quatre llaunes de refresc: Coca-Cola, Pepsi-Cola, Kas-Cola i Caprabo-Cola; fa molta calor i tens set. Senyala la possibilitat que la teva elecció de la llauna sigui la de Coca-Cola.


1 2 3 4
5

5. El teu Institut ha convidat a una personalitat per a fer la Classe Inaugural del Curs Acadèmic a 2/4 de 9 del vespre. Senyala la possibilitat que assisteixis a aquest acte acadèmic.


1 2 3 4
5

6. Si et demanen que t'imaginis "el planeta Dimecres", senyala la possibilitat que te'l imaginis dins la teva habitació o a la Guerra de les Galàxies.


1 2 3 4
5

7. A la teva classe hi ha un grup d'alumnes que no els agrada treballar i molesten als companys que treuen bones notes, malgrat els intents dels professors de evitar-ho. Demà tens un examen. Senyala el grau de preocupació que tindràs si treus bones notes.


1 2 3 4
5

8. El mitjans de comunicació diuen que el color de moda que es portarà la propera temporada serà el lila/morat. Senyala la possibilitat que hi ha de que la nova camiseta que et compraràs sigui d'aquest color.


1 2 3 4
5

9. Al carrer has trobat una cartera amb 300 €, és fosc i ningú et veu. La pots portar a la Policia Municipal o quedar-te els diners. Senyala la possibilitat de quedar-te els diners.


1 2 3 4
5

10. Saps que hi ha gent que creu en el destí i en la predestinació. En Joan ha tingut un accident amb la moto. Senyala la possibilitat que hagi estat per una predeterminació


1 2 3 4
5